Unit amal hospital didirikan sejak awal; namun, misi awalnya untuk melayani orang kurang berkemampuan masih diteruskan hingga sekarang. Dahulu, bila hospital yang dikenali sebagai Klinik Misi Advent Hari Ketujuh, kata-kata “ Miskin dilayani secara percuma “ dengan bangganya terpampang di papan tanda klinik.

Hari ini, misi hospital tetap tidak berubah dan kami terus memberikan perkhidmatan kesihatan yang berkualiti termasuk kepada mereka yang tidak dapat menampung kos bil perubatan mereka sepenuhnya. Ini dapat dilaksanakan dengan adanya pelbagai dana hospital dan sokongan masyarakat.

Dana Amal Perubatan

Hospital Adventist Pulau Pinang sentiasa aktif dalam kerja amal sejak penubuhannya pada tahun 1924. Melalui perkembangan hospital selama ini, kerja amal tidak pernah berhenti. Sebagai kemudahan penjagaan kesihatan yang tidak bermotif keuntungan di wilayah utara Malaysia, Hospital Adventist Pulau Pinang telah berjaya mengeratkan hugungan dan mengubah kehidupan kerana diantara warga korporat dan juga penderma telah menunjukkan bahawa mereka menghargai golongan yang kurang bernasib baik.

Dana Amal Perubatan yang tersedia untuk mereka yang memerlukan bantuan perubatan adalah:

Dana Dr. J. Earl Gardner

Menyediakan bantuan kewangan penuh atau subsidi kepada pesakit yang mempunyai penyakit kronik di kawasan tumor, pembaikan selaput, scoliosis, stroke dan pembedahan rumit. Dana ini mengeluarkan RM 481,767 dan membantu 24 pesakit pada tahun 2021.
Apply Now

Dana Pesakit Jantung

Menyediakan bantuan kewangan penuh atau subsidi kepada pesakit yang mempunyai penyakit jantung. Dana ini mengeluarkan RM 1,123,871 dan membantu 34 pesakit pada tahun 2021.
Apply Now

Dana Kanser

Menyediakan bantuan kewangan penuh atau subsidi kepada pesakit kanser yang mempunyai rawatan kanser. Dana ini mengeluarkan RM 409,871 dan membantu 19 pesakit pada tahun 2021.
Apply Now

Dana Kebajikan

Pendapatan yang diterima oleh Hospital pada hari Sabat (matahari terbenam Jumaat hingga matahari terbenam Sabtu) disalurkan ke dana ini untuk menyediakan bantuan kewangan penuh atau subsidi kepada pesakit yang memerlukan dialisis, pembedahan katarak, bil kemasukan dan pembedahan kecil. Dana ini mengeluarkan RM 313,552 dan membantu 53 pesakit pada tahun 2021.
Apply Now

Dana Am

Menyediakan bantuan kewangan untuk menyokong pembangunan & pengembangan Hospital, menaik taraf kemudahan, latihan kakitangan dan penajaan pelajar kejururawatan. Dana ini mengeluarkan RM 840,000 dan menaja 20 pelajar kejururawatan pada tahun 2021.
Apply Now

Unit Kebajikan Perubatan – Penawar Harapan

Unit Perkhidmatan Kebajikan Perubatan merupakan pasukan penyayang dan responsif yang menolong komuniti setempat yang memerlukan bantuan perubatan dengan menawarkan bantuan kewangan perubatan.

Sebagai pengurus bertanggungjawab dana amal, pasukan memastikan terdapat akauntabiliti dan keterlihatan bagi setiap kes yang dikemukakan kepada jawatankuasa yang berkaitan untuk pengeluaran dana.

Selain daripada menjadi pendengar yang setia dan membantu pesakit yang memerlukan bantuan di dalam hospital, Pegawai Kebajikan Perubatan melakukan lawatan pos operasi untuk menindaklanjuti status pemulihan mereka. Sebagai langkah alternatif, Pegawai Kebajikan Perubatan boleh menghubungi pesakit untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai status perubatan mereka.

Wajah ceria pesakit adalah hadiah yang terbaik bagi Pegawai Kebajikan Perubatan yang mengunjungi pesakit kami untuk menunjukkan bahawa kami menghargai mereka walaupun setelah memberikan bantuan kewangan untuk rawatan dan pembedahan mereka.

Maklumat Hubungan

Untuk pertanyaan, sila hubungi kami di:

LOKASI Charity Department
Telepon +604 222 7603
+604 222 7604
+604 222 7605
+604 222 7606
+604 222 7644
Email charity@pah.com.my
Kalender Dokter
Chat with Us